Thursday, February 5, 2009

Kualiti Rendah, Pengkhianat dan Kasut


BERITA HARIAN

Kurang bijak bawa wakil rakyat berkualiti rendah: Tun M

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kurang bijak bagi Barisan Nasional (BN) untuk mendapatkan majoriti dengan membawa masuk pemimpin berkualiti rendah.

Beliau berkata demikian semasa diminta mengulas langkah empat wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat yang meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP. Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang), Mohd Osman Jailu (PKR-Changkat Jering) dan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri, Hee Yit Foong (DAP-Jelapang) mengisytiharkan hasrat untuk menjadi wakil rakyat Bebas, manakala Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) yang baru-baru ini menyertai PKR kembali semula kepada Umno.

Berikutan perkembangan itu, majoriti kerusi pakatan Pas-PKR-DAP dalam 59 kerusi Dewan Undangan Negeri merosot daripada 32 kepada 28 manakala kerusi BN meningkat kepada 28 daripada 27.

Pada sidang akhbar petang tadi, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata BN memperoleh wakil rakyat mencukupi untuk membentuk kerajaan negeri Perak yang baru berikutan tiga wakil rakyat Bebas itu telah berikrar akan menyokong BN.

Dr Mahathir berkata: “Dua wakil rakyat dituduh rasuah. Jika anda bawa masuk orang yang rasuah sebelum mereka didapati bersalah, ia tidak akan meningkatkan kualiti parti. Jika mahu menerima orang yang berhasrat menyertai parti kita, perlu ketahui kualiti orang itu,” katanya.

Jamaluddin dan Mohd Osman menghadapi pertuduhan rasuah dan kes mereka sedang menunggu perbicaraan di mahkamah.

Beliau juga mengingatkan bahawa jika kedua-dua mereka didapati tidak bersalah oleh mahkamah selepas menyertai BN, rakyat akan berkata sistem kehakiman telah dimanipulasi. - Bernama

Kah, kah, kah kualiti. Keh, keh, keh kualiti! Tun cakap pasal orang berkualiti rendah. BN gembira dapat orang berkualiti rendah. Orang berkualiti tinggi tak masuk BN, Tun!
Inilah dasar BN ambil orang tak ada kualiti agar dapat dipadankan dengan perasuah yang sedia menanti dalam BN. Dasar jangka panjang, gemilang, cemerlang, terbilang yang bakal menonggengkan BN pada pilihan raya umum ke-13 kelak!

Cukuplah cemarkan Islam Hadhari!
Kata Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, pemimpin yang berpaling tadah adalah pengkhianat dan patut dilemparkan kasut!


No comments: