Monday, October 19, 2009

Perayaan Makan Sayurเทศกาลกินเจ ประเพณีสำคัญของชาวจีนทั่วโลก กำหนดเอาวันตามจันทรคติ เริ่มต้นตั้งแต่วันขึ้น 1 ค่ำ ถึง ขึ้น 9 ค่ำ เดือน 9 ตามปฏิทินจีนทุกๆ ปี รวม 9 วัน 9 คืน

การกินเจ หรือตามสำเนียงภาษาจีนแต้จิ๋ว ว่า "เจียะแจ" แปลว่า การกินอาหารที่บริสุทธิ์ หมายความถึงอาหารที่ไม่คาวหรือไม่เจือปนซากผลิตภัณฑ์ของสัตว์ รวมทั้งไม่ปรุงใส่พืชผักต้องห้ามในช่วงเทศกาลกินเจ 9 วัน 9 คืน ผู้ที่ต้องการกินเจอย่างครบถ้วนสมบูรณ์ตามประเพณีการกินเจ จะต้องงดเว้นเนื้อสัตว์หรือทำอันตรายต่อสัตว์ งดนม เนย และน้ำมันที่มาจากสัตว์ งดอาหารรสจัด เผ็ด หวานมาก เปรี้ยวมาก เค็มมาก งดผักหรือเครื่องเทศที่มีกลิ่นแรง เช่น กระเทียม หัวหอม ต้นหอม กุยช่าย รวมทั้งใบยาสูบ สิ่งเสพติดและของมึนเมาต่างๆรักษาศีลห้า รักษาจิตใจให้บริสุทธิ์ รักษาอารมณ์ ทำบุญทำทาน และนุ่งขาวห่มขาว

สำหรับงานเทศกาลกินเจในปีนี้จะมีขึ้นระหว่างวันที่ 18-26 ตุลาคมประเทศไทยที่มีชาวไทยเชื้อสายจีนกระจายไปอยู่ในทุกภูมิภาค จึงมีการจัดงานเทศกาลกินเจในทุกจังหวัดทั่วประเทศ แต่ละแห่งมีการจัดงานเพื่อเฉลิมฉลองอย่างยิ่งใหญ่ จนหลายแห่งกลายเป็นประเพณีที่อยู่ในปฏิทินท่องเที่ยวประจำปี.


Kata orang, amalan makan sayur ada banyak kebaikannya. Masyarakat Buddha keturunan Cina masih mengekalkan amalan tradisi makan sayur.

Oleh itu, Perayaan Makan Sayur diadakan selama 9 hari 9 malam bermula 18-26 Oktober. Amalan ini melarang makan daging dan bahan-bahan berkaitan dengan daging (haiwan). Menganiaya binatang juga dilarang (panatipata). Masyarakat Cina percaya amalan makan sayur satu amalan yang mulia. Kalau dapat diamalkan setiap hari, pahalanya berlipat ganda.

Di Malaysia amalan ini lazimnya diamalkan oleh Buddhist Mahayana. Bagi mereka, makan daging tidak baik dan berdosa kerana menggalakkan pembunuhan binatang. Buddha melarang pembunuhan binatang. Oleh itu, amalan makan sayur ini selaras dengan "hasrat" Buddha.

Sebenarnya kebaikan makan sayur (pahala) dan keburukan makan daging (dosa) telah lama jadi isu polimik antara Mahayana dan Theravada.

Dalam kitab Tipitaka Theravada tak ada larangan makan daging, kecuali kepada Bhikkhu dilarang makan 10 jenis daging, termasuk daging manusia. Mengikut kepercayaan Theravada "dukkha" tak boleh dihapuskan dengan makan sayur.

Pemakanan yang betul, seimbang dan berkhasiat kata doktor, boleh menjaga kesihatan tubuh badan.

Buddha mengajar penganutnya bicara dahulu sebelum makan kerana penganut agama Buddha harus "makan untuk hidup" bukan hidup untuk makan.

3 comments:

Anonymous said...

Jadi vegetarian memang bagus. tapi perlu pastikan bahawa nyawa dan kesihatan tidak terganggu.

Harap semua umat buddhis dapat kembali kepada ajaran Bhagava Buddha yang asal. Bukan memuja sesuatu tradisi atau adat.

SK TIN

Thai SIAM said...

Saya sependapat dengan khun SK TIN.

Memang banyak yang kita amalkan sekarang terutamanya di kalangan kaum Siam melibatkan kepercayaan atau mengikut tradisi atau adat.

Anonymous said...

Bukan senang berubah dari tradisi kita.Kata memang mudah,tengoklah sendiri. Ramai yang pandai cakap sahaja,tuan pena pun dok minum beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer kat wat juga.kah kah kah