Saturday, November 14, 2009

Tiracchana Katha - Perkara Yang Tidak Patut Diperkatakan Oleh Bhikkhu


Buddha sangat berhati-hati bila hendak bercakap sesuatu. Banyak perkara yang tidak dipercakapkan atau diperkatakan oleh Buddha. "Tiracchana Katha" salah satu kategori percakapan yang tidak diperkatakan oleh Buddha. Maksudnya Buddha tidak berbicara perkara ini.


"Tiracchana Katha" bermaksud percakapan atau kata-kata yang "rendah martabat". Percakapan begini tidak membawa faedah dan tidak sesuai diperbualkan oleh Buddha dan Bhikkhu yang menjalani kehidupan mulia (brahma-cariya/prommachan).


Antara percakapan yang tergolong dalam "Tiracchana Katha" ialah perbualan tentang raja/menteri, perompak, tentera, perkara yang mengerikan, peperangan, perihal air, perihal padi/nasi, pakaian, tempat tidur, bunga, barang wangian, saudara mara, kenderaan, rumah, negara, negeri, wilayah, perkampungan, wanita, lelaki, orang berani, pengkalan sungai, orang yang telah mati, perihal alam lain, perihal lautan, perihal kemusnahan, perihal kekayaan. (Macchima Sila)


Habis, Bhikkhu nak bercakap pasal apa? Cakap pasal perkara yang diajarkan oleh Buddha. Perkara yang diajarkan oleh Buddha ialah perihal Dukkha (sengsara) dan jalan/cara menghapuskan Dukkha.


Namun, ramai Tok Sami kita sekarang langsung tak pedulikan "Tiracchana Katha" ini. Malahan perkara yang tergolong dalam "Tiracchana Katha" sangat suka dijadikan topik percakapan harian.


Bagi Tok Sami yang minat politik, suka berpersatuan, terliur nak jadi Dato', gemar bersembang kosong, berangan-angan nak pergi cari Perdana Menteri, Menteri Besar atau Menteri Kabinet tolong perhalusi perkara ini dengan baik-baik.
(Pali: Brahma-Chala Sutta: Silakhanta Diganikaya 9/4/2 - Buddha bersabda kepada Para Bhikkhu di Ampalattika)Nota: (Foto) Ini Tok Sami yang mengamalkan "Tiracchana Vijja" (ilmu yang rendah martabat) dengan meminta perempuan berbaring dalam keadaan bogel sebelum dibacakan jampi. Sekarang telah ditangkap dan dipaksa keluar dari sami).

2 comments:

Anonymous said...

Sami-sami kita ni bukan setakat cakap-cakap kosong, malah semua sila dilanggar mereka!

Saya harap tuan blogger tumpukan kepada pendidikan untuk umat biasa pula.

siarkan artikel-artikel tentang kebaikan, kebajikan dan ajaran agama buddha untuk dibincangkan.

terima kasih.

SK TIN

pena reformasi said...

(SK Tin) Saya akan usaha pelbagaikan kategori artikel. TQ.