Saturday, December 19, 2009

Kajian Kes Sami Tidak Bermoral: Kesalahan Seks Jadi Tumpuan

Hasil kajian kes daripada laporan akhbar tentang "Sami Melanggar Sila" (sami tidak bermoral) yang dijalankan oleh Universiti Mahidon selama 5 tahun antara 2003-2007 (2546-2550) mendapati kes jenayah pembunuhan paling tinggi iaitu 37 kes; mencabul/kesalahan seks 35 kes; mencuri 30 kes; dan dadah 15 kes. Jumlah kesemuanya 117 kes.

Kes mencabul/kesalahan seks paling mendapat perhatian masyarakat kerana pelaku ialah sami dan samanera (bakal sami); umur paling tua 80 tahun (sami), manakala paling muda 13 tahun (samanera). Rata-ratanya telah jadi sami/samanera lebih 5 tahun. Pangkat tertinggi ialah Than Chau Khun. Pendidikan tertinggi Nakh Tham Eak.

Manakala mangsa ialah gadis/wanita belum berkahwin berusia antara 20-40 tahun sebanyak 34 kes, termasuk satu kes melibatkan kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun.

(Kajian kes ini dibentangkan oleh Phra Priyapong Khunnapanya, penuntut Universiti Mahidon. Untuk bacaan lanjut, berserta dengan pandangan-pandangan daripada pembaca, sila klik di sini)

Ini kes-kes utama yang mendapat liputan meluas media. Kes-kes terpencil, kes-kes yang tidak dilaporkan masih banyak lagi.

Kalau dicampurkan dengan kes raba-raba punggung, gentil-gentil puting dan korek-korek ... yang berlaku dalam kereta mewah atau van mahal atau dalam kutti di Kuala Lumpur, Selangor, Kelantan, Kedah dan Perlis tentulah kesnya akan bertambah lagi. Ketua Sami, Penolong Ketua Sami mahupun sami biasa turut terlibat.

Chau Khun, Phra Kru, Maha, semuanya ada rekod. (Yang selalu pergi jemput girlfriend balik kerja waktu malam sekitar Selangor paling banyak korek-korek).

Jikalau kajian turut melibatkan kes sami berjudi daun terup, beli nombor, pertaruh bola, makan somtam, makan maggi, makan Hokkien mee (waktu malam), minum beer dan tuak masam, setahun bentang hasil kajian tak habis. Dan apabila didedahkan semua, taubat masyarakat tak berani masuk Wat Siam.


Nota: kepada para gadis kalau masuk wat sila pakai cawat besi dan tempurung kelapa sebagai pelindung agar benda terlarang tidak jadi bahan Sanghadana!

4 comments:

Anonymous said...

Gambar cawat itu tak senonoh betul la tuan pena.

sk tin

Anonymous said...

Sami orang seperti kita ada nafsu berahi. Adakala terlanjur juga. Biasalah tu.

ninja siam

penjaga malam said...

Pakai cawat besi pergi wat? Nak tuduh sami pun tak boleh. Terdapat betina yang sememangnya gatai nak berasmaradana dengan sami.

Kata orang 10 kali main dengan suami sendiri tak sehebat sekali main dengan suami orang. 10 kali main dengan suami orang tak sehebat sekali main dengan tok sami.

Sapa pernah main dengan sami tolong konfirm betul ke tidak. keh keh keh!

saeng som said...

harap pagar, pagar makan padi. harap tok sami, tok sami ambil kesempatan.