Tuesday, February 9, 2010

Tok Sami Diktator?

Tentulah keterlaluan apabila dikatakan Tok Sami Siam adalah diktator. Tindak tanduk mereka menjurus ke arah diktator. Mereka mentadbir wat dengan kuasa penuh. Mereka umpama maharaja dahulu kala yang titah perintahnya tak boleh diingkari. Derhaka. Barangkali sebab itulah di Kelantabn, mereka dipanggil Tok Raja. Bukan semua, tetapi rata-rata begitu.

Dalam usaha membangunkan wat, jarang ada Tok Sami bincang dengan orang kampung. Mereka akan buat apa yang mereka rasa bagus. Hendak bina bangunan batu, patung Buddha, patung Dewa, patung Kuan Yin, patung Phra Phrom, Sala Karnparian, dapur, sampan, rakit, haiwan 12 tahun kelahiran dan sebagainya diputuskan oleh kehendak hati mereka sahaja. Kehendak orang kampung yang majoriti tak dipedulikan. Orang kampung, walaupun dalam hati tak setuju, tapi terpaksa terima dalam diam seribu bahasa.

Setelah dibina, orang kampung "ditugaskan" jaga kebersihannya; sapu sampah dan buang tahi anjing kerana sami dalam wat tak ramai tak larat jaga wat. Jadi, orang kampung yang kena pikul tanggungjawab.

Jaga kebersihan sahaja, Donation Box jangan diusik. Itu duit tukar kereta, duit pergi makan angin ke Eropah, duit pergi melawat India, duit beli pangkat Phra Kru (beli Dato?) dan bermacam-macam duit lagi. Orang kampung tak ada hak ke atas Donation Box. Buat bangunan besar-besar, patung besar-besar, sala besar-besar, orang kampung tolong jaga - upahnya pahala pergi syurga yang entah di mana (syurga rekaan orang bijak pandai?) Sedangkan "untungnya" dari Donation Box, Tok Sami sapu bersih. Ini kira ciplak teori Dass Capital. Untung habis.

Berbaloi sungguh jadi penganut agama Buddha.

Tok Sami kata apa tak boleh bantah, tak bau harum syurga. Syurga di bawah tapak kaki Tok Sami. Bila Tok Sami terpijak tahi anjing, syurga pun berbau tahi anjing. Tapi masih ramai yang sanggup "beli pahala" kerana hendak pergi syurga walaupun berbau tahi anjing. Aduhai penganut agama Buddha!

Tok Sami ala diktator dengan pak angguk bukan kombinasi yang bagus bagi melahirkan masyarakat pemikir!

No comments: