Saturday, May 8, 2010

Apabila Tok Sami Jadi Usahawan Berjaya


รายละเอียดดูที่ภาพครับ
ห้างสรรพสินค้าแห่งแรกของชาวพุทธ
เปิดมิติใหม่ของการทำบุญอย่างไร้ขีดจำกัด
สะดวกสบายด้วยที่จอดรถกว่า 100 คัน
แอร์เย็นฉ่ำ เครื่องสังฆภัณฑ์ครบครันทุกรายการ
บนเนื้อที่กว่า ๒ไร่

ศูนย์จำหน่ายพระพุทธรูปใหญ่ที่สุดในโลก
มีให้เลือกทุกแบบทุกขนาด บริการรับปั้น-รับหล่อ
ทั้งในและนอกสถานที่ และจัดส่งทั่วประเทศ

ศูนย์รวมเครื่องสังฆภัณฑ์และของใช้ทำบุญทุกชนิด
เช่น เครื่องบวช เครื่องกฐิน เครื่องใช้งานศพ
ชุดสังฆทาน-ไทยธรรม ผ้าไตรจีวร และอื่นๆ

บริการรับจัดงานศพครบวงจร
ด้วยเครื่องใช้ประกอบพิธีครบครัน
โดยทีมงานผู้เชี่ยวชาญ ที่พร้อมให้คำปรึกษา
เพื่อสร้างสรรค์รูปแบบงานที่โดดเด่น
สง่างาม ทรงเกียรติ และประทับใจ

บริการรับจัดงานมงคล และพิธีทางศาสนาทุกชนิด
งานทำบุญบ้าน ทำบุญวันเกิด ทำบุญเปิดกิจการใหม่
งานวางศิลาฤกษ์ ยกเสาเอก ตั้งศาลพระพรหม
ศาลพระภูมิ ศาลเจ้าที่ และอื่นๆ

Iklan "barangan Buddhism" yang hebat.

Jikalau kita pergi ke kedai-kedai yang menjual barangan "tambun" di sekitar Bangkok, penjualnya begitu hebat memberi ceramah agama kepada kita tentang " kebaikan tambun" agar kita membeli barangan mereka. Sesetengah penjual mempunyai "retorik Dhamma" hebat yang mengalahkan sami-sami mentah di kampung kita.

Sekarang wat-wat di kampung kita mula belajar menggunakan "retorik Dhamma" menjual "bun" kepada masyarakat.

Manakala di wat yang Tok Saminya terkenal, barangan jualan yang paling popular ialah "Phra Kreuang" dan "Kreung Rang Khong Khlang" seperti Phra Pitta, Tongkat, Tangkal dan lain-lain. Setiap wat seperti berebut-rebut menghasilkan "barang jualan". Iklan dan teknik jualannya kelihatan profesional. Harganya bukan RM ratusan, tapi RM ribuan. Laris sekali. Masyarakat seperti diperbodohkan ... pada anggapan mereka barang mahal, adalah barang baik ... jadi, harga bukan masalah utama. Asalkan "boleh kaya", "selamat", "membawa tuah" dan "disukai ramai orang" seperti diiklankan, ribu pun ribulah ... gua sanggp bayar.

Tidak hairanlah apabila ada Tok Sami jadi jutawan hasil jualan "Phra Kreung". Sikit masa lagi barangkali Tok Sami Siam akan diberikan anugerah "usahawan berjaya" di kalangan orang Siam. Lantas, apa akan terjadi dengan agama kita? Siapakah penyampai Dhamma jika semua Tok Sami terkenal jadi usahawan dan asyik sibuk dengan perniagaan?

Orang miskin melopong ... niat nak kalung Phra Pitta Tok Sami terkenal di leher tak kesampaian kerana kemiskinan. Niat nak selit "tongkat" di poket baju sekadar mimpi kosong kerana poket seluar tak cukup kembung.

Saya bangkitkan perkara ini kerana ada cerita disebalik ini. Seorang lelaki miskin begitu "sattha" terhadap seorang Tok Sami di Kelantan. Kebetulan Tok Sami itu buat Phra Pitta yang harganya mencecah RM Ribuan. Lelaki miskin itu teringin pakai Phra Pitta tersebut. Maklumlah kerana dia sangat "sattha" dengan Tok Sami itu. Bagi dia, Tok Sami tu umpama Dewa. Dia pun dengan jujur minta sebiji Phra Pitta daripada Tok Sami. Permintaan dia ditolak. Kata Tok Sami: "Kalau mahu, bawalah duit datang!"

Sejak hari itu "sattha" dia pun hilang.

Wat kampung kita sekarang telah tambah satu lagi fungsi iaitu "pusat perniagaan" barangan Buddhism. "Bun" adalah retorik pelaris yang paling mujarab.


2 comments:

Anonymous said...

Dah lama tok sami buat business dekat wat. Dulu jual bun saje, kini jual phra macam-macam jenis. promote baik begitu, baik begini, bila orang pakai hampeh, tipu belaka. Orang beli rugi, orang jual buat duit.

Luang Ta

khon dern din said...

Tok Than kampung aku buat phra Luang Phor Tuad jual kaya raya woi. Orang kata dia ada simpan pompuan. Aku tak tau betul ke sebab aku tak nampak sendiri.