Thursday, September 1, 2011

Komen Pembaca Terhadap SBA (Wat 8 Liam): Kebenaran Atau Tohmahan?

Pembaca KSB dan ahli-ahli Persatuan Selangor Buddhist Association (SBA) atau Wat 8 Liam melahirkan rasa tidak puas hati terhadap AJK atau pihak pentadbiran wat. Mungkin benar, mungkin satu tohmahan, saya tidak pasti. Saya rasa wajar AJK dan orang Siam yang berkaitan membacanya, jika tidak benar tolong perbetulkan, jika benar tolong berubah demi kebaikan kita bersama. Sila Klik di sini untuk baca komen-komen tersebut.

24 comments:

Anonymous said...

Sudah lama saya dengar rungutan drpd kaum kerabat siam dan juga orang disekitar wat 8Liam.

Panggil AGM, mungkin selesai masalah..

Anonymous said...

Panggil AGM boleh tapi bila orang sama masuk AJK masalah lama tak selesai. AJK yang malas kerja, tak suka kerja, suka intai pitis dalam tong, ingat wat bapak dia punya bla... bla... bla... jangan dipilih.


Mesyuarat Agung entah berapa tahun baru buat. setahu aku persatuan paling lama 2 tahun mesti mesyuarat sekali. Mesyuarat AJK 3 bulan sekali, buat cara rasmi dan ada minit mesyuarat. Dengar khabar SBA tak buat mesyuarat AJK. Kalu batul gitu, SBA telah jadi pertubuhan haram. AJK tak tahu ke hal ini?

Anonymous said...

Sekolah tinggi sangat puak2 SBA,hingga buat undang-undang ikut sendiri kot.
Tak ada AGM,tak ada meeting..korek duit sahaja.

Anonymous said...

masa cina pegang meeting tiap tahun, akaun Member boleh tahu, laporan lengkap. Bila siam pegang meeting tadak, akaun dua tiga orang tahu. Kerja hampeh. Pergi makan nasi sama mihun wat tiap minggu. Siam ni nyalak bagai guruh, ekor gelumang taik. Cukai tadak bayar. Prisiden sama treasurer penunggu donatian box saja. kalu tak tahu urus persatuan berambuala jangan buat malu bangsa. 8 liam persatuan agama Buddha. Malu cina sama india. bagi orang yang ada hati buat. Terima kasih.

Anonymous said...

nak cari duit kerja woi, jangan jadi komitti, jangan jadi sami. Poooorah.

ahli SBA said...

Semasa AGM, yang berhak memilih ialah ahli SBA, jika AJK (tak amanah) yang sama dipilih, itu salah ahli SBA juga.

Kalaulah AJK yang dipilih tidak menjalankan tugas dan tak amanah, maka ahli yang memilih AJK tersebut juga terpaksa menanggung dosa/bala yang mereka lakukan.

Anonymous said...

Semua yang tinggal pergi meeting ahli-ahli makan taik belaka pilih ajk bengong urus wat.

Anonymous said...

senyap sunyi ajk SBA tak ada komen balas. ini menunjukkan mereka akur dengan kritikan. senyap bererti terima kritikan adalah benar.

wahai ahli SBA, orang-siam Siam dan orang-orang cina yang masuk derma duit kepada SBA, mari kita berdoa karma jahanam kepada orang-orang yang makan duit wat. Berdoa karma baik kepada orang-orang yang jujur menolong wat.

Anonymous said...

Dengar khabar AJK SBA kurang minat kalau hal derma minat terima saja.
Sesiapa yang undi puak ni lagi,bagi-bagilah dosa untuk andan juga,pakat-pakat terima dosa ini.

Anonymous said...

kebas duit donation box tak cukup, kebas duit sami lagi.

Anonymous said...

Ambo cadangkan ahli-ahli SBA pergi buat laporan ke SPRM minta datang siasat akaun SBA.

pena reformasi said...

Saya harap pembaca semua kawal bahasa dan kata-kata supaya tidak terlalu kesat. Beberapa komen terpaksa saya delete kerana menyerang pribadi secara keterlaluan.

Anonymous said...

Saya sokong Tuan Pena agar kita semua menggunakan bahasa yang sopan. Jangan keterlaluan atau kesat lagi berbaur peribadi.
Jika tidak kita semua sama dengan dia yang jahat itu.

Anonymous said...

SAYA BUDAK KAMPUNG YG TAK PERNAH BERPELUANG JEJAK KAKI KE WAT 8 LIAM, TETAPI SAYA AMAT SEDIH BILA MEMBACA TINGKAHLAKU ORANG SIAM.

>
KEPADA:
1. PIHAK MEREKA YG MELONTAR KOMPLEN
Beginikah budi bahasanya cara kita menengur rakan sebangsa kita?

2. PIHAK AJK,SBA
Benarkah tomahan itu? dan kenapa sampai terjadi demikian?

Anonymous said...

cina pegang sejak th 1957-1998 hutang satu sen tak ada. Siam pegang lepas itu hutang cukai tertunggak ratusan ribu. Duit pergi mana tak bayar cukai? Bawa pergi bayar rumah ke? Duit wesakha tak bagi orang tau, takut orang minta komisen ke?

Anonymous said...

jangan asyik kondem presiden sba tak baik. dia orang baik yang ambil berat keselamatan orang ramai. Kalu adik kakak tak caya pergilah wat 8 liam dia akan rekomen insurans kepada anda. balik rumah dia telefon lagi. kalau tak jawab telefon, dia SMS. Kalau tak jawab SMS dia tunggu dalam facebook. Kalau tak layan facebook, bila pergi wat 8liam lain kali dia tanya lagi. dia sangat prihatian, sifat ini patut dipuji. apasal ramai orang muda malas nak pergi 8 liam, kerana takut nak beli insurans. Mereka silap faham. Beli insurans baik kalu mati muda keluarga tak susah. Tengoklah phra 8liam semua ada insurans kerana tkut mati tak ada orang bagi duit urus mayat, terpaksa beli insurans.

Kalu anda telah beli? dia tak kisah. dia kata tak sama. ini polisi baru baik dari yang lama. beli banyak-banyak insurans bagus. sikap prihatin gini susah nak cari adik kakak woi. ambo belum jumpa lagi orang prihatin gini seumur hidup ambo.

sekian terima kasih.

Anonymous said...

semalam 4/9/2011 Wat 8 Liam sai pret. Kata empunya cerita arahan dari Presiden. Baguslah kerana pret-pret boleh makan awal. ini satu lagi contoh kebijaksanaan siam di wat 8 Liam yang sukar dicari. syabas!

Anonymous said...

Sebelum lakukan sesuatu benda ingatlah kebaikan untuk semua. Besarkan hati kita semua.

Anonymous said...

Undi pilih SBA kali ini pakai kertas undi,jangan pakai angkat tangan. Jika angkat tangan masalah akan berlaku.

Anonymous said...

Presiden janji seleps meeting kali ini dia keluar AJK. Siapa nak masuk pulak? Kalu puak marn sangkhom masuk jahanam SBA.

Anonymous said...

Pakai angkat kaki ...

Anonymous said...

Kalu pilih marn sangkhom jadi ajk, bukan saje SBA jahanam, wat 8liam pun tergadai, sebab duit dari tong akan mengalir masuk dalam tin cap anjing, cap gajah...

make, berwaspadalah wahai ahli sbeA

Anonymous said...

2 x 5=sama,5x2=sama..tetapi cari yang makan dan keje,jgn cari ajk yang mkn saja..

Anonymous said...

Berjaga-jaga dengan manusia yang mulut manis di depan kita. Ramai antara kita yang terkena dengan mulut manis.
Ucapan manis ramai orang yang mati.